Žiri 2015.

Organizator Festivala formira žiri, od kojih će jedan član biti Predsjednik žirija (međunarodni žiri)

Obaveze žirija Festivala su:

Pregledati sva djela koja su ušla u konkurenciju te shodno propozicijama i temeljem stručne procjene proglasiti nagrađene autore – sa stručnim obrazloženjem i pismeno donesenom odlukom koju su potpisali svi članovi žirija. Odluka žirija Festivala donosi se jednoglasno ili u suprotnom većinom glasova. Na odluku žirija nije moguće uložiti žalbu od strane sudionika Festivala.

Žiri će dobiti na uvid filmove koje je prethodno odabrala festivalska selekcija utvrđujući da su zadovoljili uvjete festivala, te će iste pregledati i sastaviti listu filmova nominiranih za jednu od nagrada. Filmovi koji budu odabrani prikazivat će se tijekom trodnevnog trajanja festivala.


STUART FORSTER – Predsjednik žirija

stuart forster

Stuart Forster je putopisac i fotograf. Radi za niz vodećih časopisa, novina i web stranica u Velikoj Britaniji i svijetu.

Holland Press Awards 2015 proglasio ga je novinarom godine za njegov opus objavljen 2014. u Nizozemskoj.

Kao novinar i fotograf radi za vodeće časopise kao što su National Geographic Traveller, National Geographic Kids, Australian Photoraphy i The Wisden Chricketer, uključujući The Sydney Morning Herald, The Independent i Times of India itd. Njegove fotografije su se pojavili u novinama kao što su Financial Times, The Washington Post, The Hindu, The Sun, The Mirror i HuffingtonPost.
Stuart je član nekoliko strukovnih udruga, uključujući i Nacionalnu uniju novinara (NUJ), Travelwriters Britanije i Britanske udruge putopisaca.
U svibnju 2009. godine jedna od njegovih fotografija, fotografirana tijekom prosvjeda u Delhiju-Indija izabrana je i uvrštena u izložbu koju je organizirala Nacionalna unija novinara UK – 50 najboljih novinskih fotografija snimljenih od strane članova NUJ tijekom 2007. i 2008. Izložba je održana u Londonu.
Strastveni putnik, većina njegovih radova je u sferi putovanja. Dobitnik je Nacionalne nagrade Indijskog turizma 2010. za najbolje turističke objave na engleskom jeziku.
Stuart je igrao košarku za National League i predstavljao Sveučilište u Walesu u prvenstvu britanskih sveučilišta 1992. On je također aktivan u području interkulturalnih studija (cross-cultural communication ).
Filmovi su jedna od Stuartovih strasti, uz dobru hranu. On je direktor Why Eye Photography i vodi travel blog, go-eat-do.com


ALEXANDER V. KAMMEL – član žirija 

aleksander kammel

rođen je u Beču 1960. Godine. Studirao u Lycée Français de Vienne i Ekonomskom sveučilištu u Beču. Voditelj je i suvlasnik Österreichisches Filmservice, glavni i odgovorni urednik “Film + Video” časopis, suosnivač Filmservice International, suosnivač DFS Filmservice u Münchenu, Njemačka. Predsjednik Filmservice International, međunarodne mreže informativnih filmskih distributera u Europi i SAD-u, direktor Festivala “AutoVision” koja se održava svake dvije godine u povodu Međunarodnog Automobile Show (IAA) u Frankfurtu, Njemačka. Direktor Festivala “Grand Prix Victoria” – najveći informacijski filmski festival u zemljama njemačkog govornog područja, odvija se svake dvije godine u Beču, Austrija. Direktor je Međunarodnog odbora turističkih filmskih festivala (CIFFT) koji uključuje najvažnije turističke filmske festivale diljem svijeta. Direktor je festivala “Festival festivala”u Beču, koji dodjeljuje Grand Prix CIFFTe za najbolji turistički film svijeta. Direktor je festivala u Cannesu Corporate Media & TV Awards u Cannesu, Francuska. Organizator austrijskog “Staatspreis Wirtschaftsfilm” Državne nagrade za korporativne filmove, održava svake dvije godine na inicijativu austrijskog Ministarstva trgovine. Član je žirija u Karlovy Vary, Biarritz, Deauville, Poitiers, Tarbes, Le Creusot, Targoviste, Los Angeles, Zagreb, Bratislava, Veliki Novgorod, New York, Florianopolis (Brazil), Austrija 9 Shorts i još mnogo toga. Počasni predsjednik Poljske Tourfilm akademije (Varšava, Poljska). Predsjednik austrijskog filmskog arhiva za korporativne, obrazovne i kulturne audiovizualne medije. Stručni savjetnik u SAD. International Film & Video Festivalu u Los Angelesu. Član IQ Međunarodnog Zbora pokreta proizvođača slike, IAA Međunarodnog oglasnog zbora.


PAVE ŽUPAN RUSKOVIĆ – članica žirija 

pave zupan

Pave Župan-Rusković rođena je u Dubrovniku. Na Fakultetu ekonomskih nauka u Zagrebu magistrirala iz područja turizma. Profesionalno iskustvo započinje stjecati već s 13 godina kao vodič u Atlasu, a od 1968. kao djelatnica Atlasa prolazi sve poslove od šalterskog službenika, preko Odjela inozemnog turizma i Službe plana i analize do direktora Cestovnog prometa, te direktorice Atlasa od 1982.do 2000. Dužnost Ministrice turizma u Vladi Republike Hrvatske obnaša od 2000 do 2003. godine.

  1. Imenovana je članicom Strateškog odbora za razvoj svjetskog turizma WTO-a (Svjetske turističke Organizacije).

Kroz sve godine rada redovno sudjeluje na svim stručnim skupovima kojih je i sama bila članica kao FUAV, ASTA, UHPA, WTTC, ISMP, IFTO, USTOA, Traveling Times, DRV, RDA, ABTA, Woodside-Radius (corporate), Virtuoso-Allived Percival (FIT, Cruises & special tailor-made programs), Vijeće HTZ i Strukovnog savjeta za turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Pored mnogobrojnih izlaganja na ovim skupovima, predsjedavala godišnjim skupom ASTA International u Dubrovniku 1990. godine (1200 sudionika), a godinu kasnije na istom skupu u Istambulu temeljem njenog izlaganja donesena je odluka o osnivanju neprofitne i nepolitičke fondacije Rebuild Dubrovnik Fund. To je važno zbog činjenice da je to do danas jedini slučaj kada se je ASTA uključila u program izvan teritorija SAD-a.
Za aktivno sudjelovanje u strukovnim udrugama primila je brojne nagrade i priznanja, kao što su: Nagradu ASTA International agent of the year 1999“ , Tribute 21“ 2000te koju je WTM dodijelio dvadeset jednom stručnjaku iz turizma u svijetu a za doprinos razvoju svjetskog turizma u proteklih 21 godinu,King’s Hussein Peace Award 2000, A life devoted to Tourism“ Evropskog udruženja turističkih novinara. Onore di Amerigo Vespucci 2002…


ZDENKA ŠUTAK – članica žirija

zdenka sutak

Zdenka Šutak, rođena je u Šibeniku 1959.  gdje je završila osnovnu i srednju školu te diplomirala Turistički menadžment . Svoju je karijeru u turizmu započela  u privatnom sektoru  već kao  student, a nastavlja ga  u Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici , gdje je radila više od 20 godina . Iako zauzima poziciju tajnika Kabineta ministra povjerene su joj  i druge obveze kao  članu raznih stručnih turističkih odbora – turistički obrazovni programi zaštite okoliša ” Volim Hrvatsku ” i ” Zeleni cvijet “,   Povjerenstvo za izbor europske destinacije izvrsnosti ( EDEN ) . Osim  toga,  bila je član Upravnog vijeća Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Biokovo , kao i sudionica brojnih stručnih skupina u Ministarstvu turizma. Trenutno živi i radi u Zagrebu, u  Ministarstvu turizma kao Načelnica  Sektora za DMO (Uprava za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističkom destinacijom).


IVANA MALTAR – članica žirija

ivana maltar

Nakon završene osnovne škole i gimnazije u Varaždinu, diplomirala je na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji, na temu Kulturni turizam. Od 2006. Do 2008. Voditeljica je marketinga u Toplicama Sv. Martin, a od 2008. Do 2014. Direktorica je ureda Turističke zajednice grada Čakovca.

Radila i na vođenju i provedbi 3 europska projekta iz programa IPA.

  1. započinje s radom u Hrvatskoj turističkoj zajednici u Zagrebu kao Voditeljica Službe za upravljanje destinacijom, a zatim i kao Direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude.

ALFI KABILJO – član žirija

alfi kabiljo

KABILJO, Alfi, skladatelj, dirigent, aranžer, producent, tekstopisac, libretist…
Nakon završene glazbene škole, kompoziciju je usavršavao u Parizu. Diplomirani je arhitekt. Skladatelj je međunarodne reputacije vrlo široka raspona stvaralaštva — piše glazbu za kazalište, film, TV, zabavne melodije, šansone, orkestralna, komorna i solistička djela. Svoje diskografske i filmske projekte snimao je u Barceloni, Beču, Londonu (Pinewood, Twickenham), Los Angelesu (Hollywood), Ljubljani, Madridu, Parizu, Tokyju, a najviše u Zagrebu. Napisao je glazbu za 50–ak filmova i oko 100–tinjak TV epizoda. Autor je brojnih popularnih pjesama i šansona, te višestruki pobjednik i sudionik festivala popularne glazbe u domovini i inozemstvu (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Rio de Janeiro, Tokyo, Los Angeles, Tel Aviv, Malta, Seoul, Barcelona, Palma de Mallorca, Kairo, Alexandria, Atena, Caracas, Mexico City, Curaçao, itd.). Njegovi mjuzikli su naizvođeniji u Hrvatskoj (Jalta Jalta cca 1000 puta) i zato ga je tisak prozvao „Kralj hrvatskog mjuzikla“. Na nekoliko Zimskih Olimpijada najpoznatiji svjetski klizači klizali su na njegovu glazbu. Bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja (1996. — 1998.) i član je međunarodne organizacije FIDOF.

Važnije nagrade: Nagrada Ivan pl. Zajc za mjuzikl Jalta, Jalta; Zlatna arena Filmskoga festivala u Puli za glazbu u filmu Seljačka buna 1573 (1975.); Zlatna arena Filmskoga festivala u Puli za glazbu u filmu Banović Strahinja (1981.);Zlatna arena Filmskog festivala u Puli u filmu Neka ostane među nama(2010), Vjesnikova nagrada Josip Štolcer Slavenski (1986.); Diskografska nagrada Porin (5x,); Povelja Grada Zagreba za mjuzikl Tko pjeva zlo ne misli(1999.); Nagrada Milivoj Körbler Hrvatskoga društva skladatelja (2003.); Diskografska nagrada Porin za životno djelo (2004.); Nagrada Status Hrvatske glazbene unije (2004.), Kairos,nagrada za filmsku glazbu (2007), Nagrada Hrvatskog društva skladatelja Boris Papandopulo za Koncert za flautu i Simfonijski orkestar (2008).


MIRO BRANKOVIĆ – član žirija

miro brankovic

Miro Branković rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti.U dva mandata Urednik dokumentarnog programa Hrvatske radio televizije, gdje je stalno zaposlen. Dobitnih dviju godišnjih nagrada HRTa (2005. i 2013.)

Surađivao je s oskarovcem Jiriem Menzelom na dva projekta.

Filmovi i dokumentarne serije u režiji Mire Brankovića uspješno prikazivane osim na HRTu i na televizijama u inozemstvu od Australije, Francuske, Portugala, Norveške, Kine, Brazila itd.

Osvojio je više od 25 međunarodnih i domaćih nagrada (Cannes, Karlovy Vary, Veliko Tarnovo, Bukurešt, San Migel, Telč, Azori itd) .

Član je Društva hrvatskih filmskih djelatnika.


DAMIR TRPUTEC – član žirija

damir trputec

Damir Trputec je direktor i suvlasnik turističke agencije Aladdin DMC, a gotovo 3o godišnje iskustvo u turizmu je stjecao kao voditelj poslovnica agencija kao što su Atlas, Adriatica.Net, Airtours – TUI, e.Tours i drugima. Prošao edukaciju na brojnim turističkim seminarima i akademijama na odredištima u Europi, Aziji, Africi i Americi. Nositelj je brojnih turističkih certifikata za različita svjetska odredišta.