Žiri 2016.

Organizator Festivala formira žiri, od kojih će jedan član biti Predsjednik žirija (međunarodni žiri).

Obaveze žirija Festivala su:

Pregledati sva djela koja su ušla u konkurenciju te shodno propozicijama i temeljem stručne procjene proglasiti nagrađene autore – sa stručnim obrazloženjem i pismeno donesenom odlukom koju su potpisali svi članovi žirija. Odluka žirija Festivala donosi se jednoglasno ili u suprotnom većinom glasova. Na odluku žirija nije moguće uložiti žalbu od strane sudionika Festivala.

Žiri će dobiti na uvid filmove koje je prethodno odabrala festivalska selekcija utvrđujući da su zadovoljili uvjete festivala, te će iste pregledati i sastaviti listu filmova nominiranih za jednu od nagrada. Filmovi koji budu odabrani prikazivat će se tijekom trodnevnog trajanja festivala.


ŽELJKO SARIĆ – Predsjednik žirija

zeljko-saricRođen je u Zagrebu 1951. u “filmskoj” obitelji, tako da se relativno rano uključio u profesionalnu filmsku produkciju, u svojstvu asistenta snimatelja. Među ostalima, radio je četiri godine s Franom Vodopivcem, a s Oktavijanom Miletićem surađivao je na njegovom posljednjem filmu “Talijin trag“, 1978. kao asistent kamere.

Godine 1983. diplomirao je na Odsjeku filmskog snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Kao filmski snimatelj radio je dokumentarne i kratke igrane filmove s priznatim hrvatskim redateljima svih generacija: Rudolf Sremec, Šime Šimatović, Vatroslav Mimica, Nikola Babić, Vladimir Tadej, Zlatko Sudović, Eduard Galić, Radovan Ivančević, Petar Krelja, Jakov Sedlar, Mladen Juran, Zrinko Ogresta, Vinko Brešan.

Radio je na “Filmskom arhivu grada Zagreba” 1983.-1991. više od 300 naslova gdje je, prateći život i razvoj Zagreba, samostalno realizirao filmske reportaže (snimao, montirao i pisao tekstove). Radio je na području reklamnih i namjenskih filmova.

 1. snimio je igrane filmove “Hamburg-Altona” i “Vela ženidba“ te televizijsku dramu “Žena“. Od 1991.-1996. u svojstvu vanjskog suradnika snimatelja – za sve program HRT-a snimio je preko 200 naslova televizijskih emisija (tv izložbi, reportaža i tv filmova). Snimio muzički spot sa Davidom Bowiejem za kinesko tržište.

Početkom 1998. krenuo je u eksperimentalno snimanje vremenske animacije u trajanju od 18 mjeseci. Tijekom toga rada napisao je scenarij za kratki igrani film “Slike vremena”, prema kojemu je i režirao svoj prvi samostalni film. Film je dobio nagradu “Kodak“ i sudjelovao na sljedećim međunarodnim filmskim festivalima: Tampere, Regensburg, Drama, Atena, Teheran, Cottbus, Sao Paolo, Tanger i San Francisco. Godine 2001. završio je eksperimentalni film  «Sustav jednoga» koji je prikazan na festivalu u Montevideu, a početkom  2002. režira «Dance Faust, Dance». U okviru serijala “Portreti likovnih umjetnika” režirao je film “Svemirski teatar“ o slikaru Daliboru Jelaviću. Tijekom 2003. režirao je dokumentarni film “Zagrebački Bokci”, kratkometražni igrani “Zvonar katedrale”, dokumentarni “Četiri dana u prosincu“, a snimio je kratki igrani film “Most, most“ i eksperimentalni film “Lisinski“. Godine 2005. režira dokumentarni film “Ruže iz Plitvičke ulice“, 2006. dokumentarni “Naša tvornica“, za koju na Danima hrvatskog filma 2007. dobiva “Zlatnu uljanicu“. Iste godine nastaje eksperimentalni film “Prolazak Karla Draškovića“ i dokumentarna serija “Profesije osobno“, koja se nastavlja 2008. i 2010. Dokumentarni film “Priče s granice“ režira 2009., a iste godine autorski oblikuje eksperimentalni film “Putnik“. Za snimateljski rad na filmu “Jedan dan u Zavodu za slijepu i slabovidnu djecu“ dobiva nagradu žirija za najbolji snimateljski rad na 18. DHF.

Sistem kinegrafije primjenjuje kod realizacije eksperimentalnog filma “Prolazak Karla Draškovića“ 2006. i “Putnik“ 2009. godine. Po vlastitom scenariju 2010. režira igrano – dokumentarni film “Tijana“.

Tijekom 2001. sudjelovao je na skupnoj izložbi hrvatskih fotografa pod nazivom “Vidjeti vrijeme“, koja je predstavljena u Pekingu, Šangaju, Wiesbadenu i Zagrebu. Godine 2002. sudjelovao je na međunarodnoj izložbi “Od miga do micanja“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i skupnoj izložbi suvremene hrvatske umjetnost “Svijet više neće biti isti“ u Amsterdamu. U Domu likovnih umjetnika 2003. predstavio samostalnu izložbu kinegrafija pod nazivom “Dance Faust, Dance“ koja se referira na istoimeni eksperimentalni film. Godine 2006. priređuje samostalnu izložbu “Magnitude” u galeriji Badrov, koju predstavlja u Čakovcu, a izložbom kinegrafija „Putnik“ otvara 2012 g. bjelovarski Dokuart. U Croartfotoklubu 2013. otvara izložbu kinegrafija pod istim nazivom.

Filmografija:

 • Driving Force – dokumentarni film
 • Zatvorenik – dokumentarni film
 • Iskrice- dugometražni dokumentarni film
 • Središte vremena – eksperimentalni film
 • Svemirski Ikar – dokumentarni film
 • Profesije osobno – dokumentarna serija (21 ep.)
 • Nakon ručka – eksperimentalni film
 • Kava je kriva za sve – dokumentarni film
 • Jalova zemlja – dokumentarni film
 • Mimohod – eksperimentalni film
 • Tijana – igrano-dokumentarni film
 • Putnik – eksperimentalni film
 • Priče s granice – dokumentarni film
 • Naša  tvornica – dokumentarni film
 • Prolaz Karla Draškovića – eksperimentalni film
 • Ruže iz Plitvičke ulice – dokumentarni film
 • Četiri  dana u prosincu  –  dokumentarni film
 • Zvonar  katedrale – kratkometražni igrani film
 • Zagrebački bokci  – dokumentarni film
 • Svemirski teatar – dokumentarni film
 • Dance Faust dance – eksperimentalni film
 • Sustav jednog  – eksperimentalni film
 • Slike vremena  –  kratkometražni igrani film

SLAVIJA JAČAN – članica žirija

Slavija Jačan Obratov was born in Zadar. She got her journalism degree from the Zagreb University Faculty of Political Science.

Her career in tourism began at the Head office of the Croatian Tourist National Board where she still works. From 2000 to 2002 she was Head of the Information Department and between 2002 and 2013, Head of the Communications and Publishing Department. She ran the Destination Support Department until March 2016 when she was appointed Director of Destination Management and Product Development Support Division.

Through years of working in the publishing and production fields, Slavija and her team put through numerous projects that theCroatian National Tourist Board received recognition and awards for, such as the Red Dot Award in 2004 and 2009; Best of Show / HOW Design 2005, Best CREATIFS 2012, the ADI Design Award, Poster Annual 2011 / Graphis, Taiwan International Design Award 2009, Das goldene Stadttor ITB Berlin / 2012, the Karlovy Vary Tourfilm Festival in 2010 and 2012, Grand Prix Lecce 2012, 1st prize Zagreb Tourfilm Festival and many others.

Slavija Jačan Obratov was editor-in-chief of the oldest Croatian international interdisciplinary journal “Tourism“ between 2003 and 2013.

 


LATICA IVKOVIĆ- članica žirija

2016-LATICA-IVKOVIC

Latica Ivković Stručna je savjetnica u Odjelu za turizam u Gradskoj upravi Grada Zagreba u Ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.Aktivno sudjeluje u  radu na projektima i programima koji za cilj imaju obogaćivanje turističke ponude grada Zagreba te realizaciju projekata koji pozitivno utječu na turističke pokazatelje u gradu Zagrebu pritom za prioritet imajući povećanje broja dolazaka i noćenja posjetitelja i turista grada Zagreba te povećanje potrošnje istih. Prijašnja radna iskustva uključuju rad na području marketinga u Styrii Hrvatska dijelu austrijskog medijskog koncerna Styria Media Group AG te na području korporativnih komunikacija tvrtke Jadranski luksuzni hoteli, prestižne hrvatske hotelske grupacije koja upravlja luksuznim hotelima i vilama u Dubrovniku. U slobodno vrijeme angažirana je u Hrvatskom i Zagrebačkom konjičkom savezu kao sudac, međunarodni nadzornik turnira te sudjeluje u organizaciji konjičkih natjecanja u preponskom jahanju. Svaki slobodan trenutak koristi za ljubav prema turističkim putovanjima, ljepotama krajolika i umjetnosti te hedonizmu, vinu i hrani.


SEYHMUS CAN SARACOGLU – član žirija

2016-CAN-SARACOGLU

Rođen je 1974.  Diplomirao na Mimar Sinan University Fine Art Academy.

Dugi niz godina redatelj dokumentarnih filmova i TV emisija.  Režirao više od 250 dokumentarnih I promotivnih filmova i tv emisija, čime se svrstao u red  turskih redatelja s najvećim brojem promotivnih filmova.

Njegovi dokumentarni filmovi (kultura, turizam i sport) osvojili su velik broj međunarodnih nagrada. Can Saraçoğlu bio je član žirija na velikom broju festival diljem svijeta. Također je podučavao studente o kinematorafiji I dokumentarnom filmu. Radio je na kampanji socijalne odgovornosti o zdravlju djece. Do danas radio u Ministarstvu kulture i turizma, Ministarstvu mladih I sporta, Ministarstvu zdravlja I Turkey Promotion Fund.

Također je Predsjednik Turkey Promotion Association I vlasnik je kompanije pod imenom Tukan Film.


BERNARDIN MODRIĆ – član žirija

2016-BERNARDIN-MODRIC

Rođen 18. travnja ,1954., Bernardin Modrić započinje profesionalnu filmsku karijeru  1980. kada režira svoj debitantski film “PODHUM , 12.VII.1942” . Do danas kreirao više od stotinu kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su nagrađeni u Hrvatskoj i svijetu.

Jedan je od osnivača a  ujedno i direktor  ISTRA FILM, umjetničkog udruženja filmskih djelatnika iz Rijeke i Zageba, od osnutka  1987.

Također je član Hrvatkog društva umjetnika,  Član društva hrvatskih filmskih djelatnika, te Hrvatske udruge producenata. Živi i radi u Rijeci.blank


ALEXANDER KAMMEL – član žirija

2016-ALEXANDER-KAMMEL

blank

KARIJERA

od 1990                               Österreichisches Filmservice u Beču, Austrija kao ravnatelj i suvlasnik

od 1990                               Glavni urednik „Film+Video“ periodičnog časopisa

1989                                      Suosnivatelj Filmservice International

od 1985                               Ravnatelj DFS Filmservice, Njemačka

1979                                      Suosnivatelj DFS Filmservice u Münchenu, Njemačka

od 1986                               „Österreichisches Filmservice“, 1040 Beč, Austrija

1982 – 1986                        WESTFILM Film&Video Produktion, 1040 Beč, Austrija kao pomoćnik producenta

OSTALI POSLOVI

 • Predsjednik Filmservcice International, međunarodne mreže distributera informativnih filmova.
 • Direktor festivala „AutoVision“, najvećeg svjetskog filmskog i multimedijskog festivala o automobilizmu koji se održava svake druge godine prilikom međunarodne automobilske priredbe, International Automobile Show (IAA) u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj.
 • Direktor festivala „Grand Prix Victoria“ – najvećeg festivala informativnog filma u zemljama njemačkog govornog područja koji se održava svake druge godine u Beču,  Austrija.
 • Direktor međunarodnog povjerenstva za Festivale turističkog filma (CIFFT) koji obuhvaća najznačajnije festivale turističkog filma širom svijeta (Los Angeles, New York, Berlin, Karlovy Vary, … ).
 • Direktor festivala „Festival Festivala“ koji u Beču dodjeljuje Grand Prix CIFFT za najbolji turistički film na svijetu.
 • Direktor festivala koji u Cannesu, Francuska, dodjeljuje nagrade „Cannes Corporate Media and TV Award“.
 • Organizator austrijskog „Staatspreis Wirtschaftsfilm“, što je državna nagrada za gospodarski film koja se svake druge godine dodjeljuje na poticaj Austrijskog Ministarstva za trgovinu, mladež i obitelj.
 • Član žirija u slijedećim mjestima: Karlovy Vary, Biaritz, Deauville, Poitiers, Tarbes, Le Creusot Targoviste, Los Angeles, Zlatibor, Bratislava, Veliki Novgorod, New York, Zagreb tourfilm Festival, Portugal, Florianopolis (Brazil), Austria Shorts i mnogim drugima.
 • Izabran za potpredsjednika-glasnogovornika austrijskog Udruženja filmskih producenata informativnog i dokumentarnog filma unutar strukovnog udruženja filmskih i glazbenih producenata pri Austrijskoj gospodarskoj komori.
 • Počasni predsjednik Poljske Akademije turističkog filma (Varšava, Poljska).
 • Predsjednik Austrijskog Filmskog arhiva za audiovizualne medije s područja gospodarstva, obrazovanja i kulture.
 • Viši savjetnik pri Američkom Festivalu za međunarodni film i video, Los angeles.
 • Sudac pri Višem područnom apelacijskom sudu.
 • Sudac pri Austrijskom Sudu za radno pravo.

 

Studentski žiri

logo-um-feri-ang-2

 studenti-eng

logo-um-ft-ang-1

studenti1